Heup klachten


Welke zijn de typische heupklachten ?


1/ Pijnklachten.
Typische heuppijn lokaliseert zich in de liesregio. Daarnaast kan de pijn zich aan de zijkant van het been bevinden of in de bilstreek.
Soms straalt de pijn ook uit over het bovenbeen tot aan de knie. Een enkele keer komt het voor dat de pijn enkel in de knie wordt gevoeld. Dit noemen we 'gerefereerde pijn'. Heuplast straalt niet uit tot in de voet en veroorzaakt geen veranderd gevoel.
2/ Manken.
Tengevolge van de pijn maar ook door zwakte van de spieren kan een mankende gang ontstaan. Als de last zich over de twee heupgewrichten verspreidt ontstaan een typisch mankende gang.
3/ Stijfheid.
Het heupgewricht wordt minder soepel en bepaalde bewegingen lukken niet meer goed. De beweeglijkheid van het heupgewricht neemt af. Typisch is de ochtendstijfheid die ongeveer een kwartiertje duurt maar naarmate de dag vordert kan opnieuw stijfheid optreden.

Deze klachten treden meestal op bij inspanning. Dit heeft mechanische pijnklachten. Typische inspanningen die heuplast veroorzaken zijn wandelen, lopen, zwaar werk. Fietsen aan de andere kant is meestal geen probleem.
Als de pijn bij lang zitten optreedt of bij heffen en bukken, wijst dit eerder op rugpijn. Als er pijn optreedt bij rust, kan dit wijzen op een onsteking. Vooral nachtelijke pijn wijst op een ontsteking.

Wat veroorzaakt de typische heupklachten ?


De meest heupklachten ontstaan op gevorderde leeftijd. Tussen de 50 en 70 jaar treden weleens heupklachten op. Meestal is dit tengevolge van een slijtage proces van de gewrichten. Een moeilijke medische term hiervoor is artrose. Coxartrose is de medische term die heel specifiek slijtage van het heupgewricht omschrijft.
Ook op jongere leeftijd kan heuplast voorkomen. Meestal gaat het dan nog niet om slijtage van de heup maar om sportletsels of aangeboren afwijkingen.
De heup kan na de geboorte of in de kindertijd niet volledig zijn ontwikkeld. In dat geval spreken we van heupdysplasie. Daarnaast kunnen op jongvolwassen leeftijd afwijkingen voorkomen waardoor de normale beweeglijkheid van de heup verstoort geraakt (door groei of ongeval). We spreken hier dikwijls van CAM en Pincer afwijkingen van het heupgewricht. Ook kan een stoornis van de doorbloeding van de heup optreden (zogenaamde avasculaire necrose). Tenslotte kunnen de vele pezen en spieren rond het heupgewricht last veroorzaken.

Wat kan ik hieraan doen?


Heuppijn hoeft niet altijd veel last te berokkenen. De pijnklachten treden meestal op na specifieke bewegingen en bepaalde activiteit. Hoewel het aangewezen is om de bewegingen te vermijden die de last veroorzaken, is het belangrijk de heup op een gezonde manier te blijven oefenen. Onze gewrichten worden gevoed door beweging. Rust en inactiviteit kan de last doen toenemen. De beste manier om de heup op een niet belastende manier in beweging te houden is fietsen. Hierbij beweegt de heup zonder dat deze wordt belast.

Wanneer ga ik naar de dokter?


Als de pijn of de bewegingsbeperking ervoor zorgen dat je je normale dagelijkse bezigheden niet meer kan uitvoeren, ga je best naar de dokter. De meeste heupaandoeningen zijn niet dringend, dus je hebt zeker de tijd om dit te overwegen.
Sommige tekens wijzen echter op een meer ernstig letsel. Zeker als er nachtelijke pijn optreedt, is een advies van een arts aangewezen.
Meestal kan met een eenvoudige radiografie al duidelijk worden gemaakt wat het probleem is.

© 2019 Dr. Wouter Sioen, Orthopedie, Vijfseweg 150, 8790 WAREGEM
0032 56 62 35 01 info@heup.vlaanderen