Complicaties of verwikkelingen


Verwikkelingen







Een verwikkeling is een niet geplande gebeurtenis waardoor de operatie en het herstel niet helemaal naar wens verloopt. Hoewel deze gebeurtenissen zeldzaam zijn en we er alles aan doen om deze te voorkomen, is het belangrijk dit te weten, waardoor U kan meenhelpen om deze te voorkomen.

1/ Luxatie/ ontwrichting van de heup

Wat is het?

Een ontwrichting van de heup is een heel pijnlijke gebeurtenis waarbij de bol van het heupgewricht uit de kom schiet, zoals ook een schouder uit de kom kan schieten.

Wat doen we eraan!

Tijdens de operatie wordt de spanning op de heup heel precies hersteld en de operatieve techniek laat toe om het kapsel te bewaren.

Wat kan je zelf doen!


U vermijdt geforceerde bewegingen en onnatuurlijke posities van de heup.

Het heupgewricht is een kogelgewricht. Het gewricht bestaat uit een heupkop, een bol als het ware, en een heupkom. Dit type gewricht laat bewegingen in 3 assen toe; plooien en strekken, zijwaarts bewegen en roteren. Het is met andere woorden een zeer beweeglijk gewricht. Het grote nadeel hiervan is dat het gewricht hierdoor van nature minder stabiel is. Als de heup de grenzen van haar beweeglijkheid bereikt, verhindert het heupkapsel dat een ontwrichting zou optreden. Na een operatie is het gewrichtskapsel verzwakt. De kans op een ontwrichting na een operatie is altijd groter dan bij een natuurlijke heup, zelfs met de nieuwe spiersparende operaties. Na 6 weken is het gewrichtskapsel grotendeels hersteld en is de kans op ontwrichting reeds aanzienlijk kleiner. Het is daarom belangrijk dat gedurende deze periode het gewricht niet in extreme posities wordt gebracht. Normale bewegingen zijn uiteraard toegestaan maar extreme bewegingen dienen te worden vermeden. We zullen u tijdens en na de operatie begeleiden en uitleg geven welke bewegingen best worden vermeden . U dient vooral op te letten om de heup heel diep te plooien (bijvoorbeeld hurken) en heel ver naar buiten of binnen te draaien.

Draag zorg voor uw nieuw gewricht en vermijdt excessieve bewegingen


2/ Trombose-Longembool

Wat is het?

Een diepe veneuze trombose is een bloedklonter die de aders verstopt en zo de bloeddoorstroming verstoord. Deze klonter zich kan naar de longen verplaatsen. Dit noemen we een longembool.

Wat doen we eraan!

We geven aangepaste bloedverdunners en steunkousen. We begeleiden u om zo snel mogelijk te stappen. Bewegen is het beste middel om dit te verkomen.

Wat kan je zelf doen!

Ook u dient zo veel mogelijk te bewegen. We gaan u hierin uiteraard begeleiden.

Als u zich kwetst, treedt er bloedverlies op en daarna onstaat een korst. Deze natuurlijke bescherming zorg ervoor dat we niet leegbloeden. Bij een operatie gebeurt net hetzelfde. Na de operatie wordt ons stollingssysteem geactiveerd waardoor het bloeden wordt gestelpt.
Deze klontervorming kan echter ook optreden op plaatsen waar dit niet wenselijk is. Er kan zich een klonter vormen in een bloedvat. Hierdoor kan het bloed moeilijker via de aders terug naar het hart. Het been zwelt op en ontzwelt ’s nachts niet meer. Dit noemen we een diepe veneuze trombose. Als de klonter loskomt, kan deze zich naar de longen verplaatsen waardoor je zeer kortademig kan worden. Dit noemen we een longembool.
Om u te beschermen worden aangepaste bloedverdunners gegeven, ofwel als spuitjes ofwel als pilletjes. Daarnaast worden steunkousen voorgeschreven. Bewegen is de beste manier om dit te voorkomen. De spierpomp in de kuit stuwt het bloed rond en zorgt ervoor dat we geen klonters krijgen.

Dagelijkse beweging is belangrijk om klonters en embolen te voorkomen


3/ Infectie of Bijbesmetting

Wat is het?

Een infectie of besmetting van de heup is een ontsteking, meestal door een bacterie. Aangezien de prothese lichaamsvreemd is, is deze vatbaar voor een besmetting.

Wat doen we eraan!

Tijdens de operatie wordt antibiotica toegediend en er wordt in uiterst steriele omstandigheden gewerkt. Verder nemen we op voorhand een wisser van keel en neus om uw gevoeligheid op infecties na te gaan.

Wat kan je zelf doen!

Als u voor de operatie een onsteking of open wonde heeft, neemt u best contact op. Een speciale zeep wordt voorgeschreven als u een verhoogde gevoeligheid tot infecties vertoont.

Een kunstheup is, zoals de naam het zegt, niet natuurlijk. Er wordt vreemd materiaal in het lichaam aangebracht. Ons bloed kan hierin niet doordringen. Dit maakt dat een kunstgewricht gevoelig is voor bijbesmetting. Bij een bijbesmetting kan ons lichaam dit niet zo goed genezen. Daarom zijn soms drastische maatregelen nodig om dit in orde te brengen. Soms moet het gewricht dan gespoeld worden, soms moet de prothese worden verwijderd.
Om dit te voorkomen, nemen we enkele zeer belangrijke maatregelen. De heup wordt grondig ontsmet tijdens de operatie en we geven antibiotica. Daarnaast wordt u op voorhand getest via een neus- of keel-uitstrijkje of u gevoelig bent aan een besmetting. Soms wordt dan gevraagd u te wassen met een speciale zeep.
Draag na de operatie goed zorg voor uw wonde en ga naar de huisarts als de wonde rood ziet of vocht verliest.

Draag na de operatie goed zorg voor uw wonde en raadpleeg uw arts zo nodig.


© 2019 Dr. Wouter Sioen, Orthopedie, Vijfseweg 150, 8790 WAREGEM
0032 56 62 35 01 info@heup.vlaanderen